Stomi betyr munn eller åpning. Uttrykket brukes vanligvis om en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden. Hensikten er å erstatte eller avlaste et sykt organ. Ved colostomi er det tykktarmen (colon) som er lagt ut, ved ileostomi tynntarmen (ileum) og ved urostomi er det urinveiene.
Stomien anlegges på magen. Nøyaktig plassering er avhengig av hvilken type stomi og kroppsbygningen. Stomier kan være midlertidige (som avlastning), men det er vanligst med varige stomier.
Årsaker til stomi
Årsaker til stomioperasjoner er kreft, medfødte misdannelser, skader og kroniske tarmbetennelser som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.
Pose på magen
For å fange opp avføring/urin, festes en pose rundt stomien. Posen limes fast på huden og skiftes regelmessig. Ved colostomi har avføringen normal konsistens, mens ved ileostomi og urostomi vil det som kommer i posen være flytende. De fleste steller stomien selv, skifter/tømmer posene selv og lever slik de gjorde før operasjonen. Man kan reise, bade og dusje som før og kan bruke vanlige klær. For mange vil det imidlertid ta noe tid før de har akseptert sitt nye jeg og fått et godt forhold til kroppen sin igjen.
Stomiutstyr
Etter operasjonen får pasienten veiledning om stell og utstyr av sykepleier/stomisykepleier. Det er viktig med nøyaktighet når stomibandasjen skiftes for å unngå lekkasje, sjenerende lukt og sår hud rundt stomiåpningen.
Dagens utstyr er hudvennlig og lett å tilpasse de fleste stomier. Det finnes bl.a. tømbare og ikke tømbare poser, endelte og todelte poser, poser med luktfilter, hudvennlige og fleksible plater og barrierekremer for å hindre sårhet i huden. Alternativ til pose er irrigasjon (tømming med klyster) og stomipropp er en mulighet for de med utlagt tykktarm.
Rettigheter
Stomiutstyret går på blå resept. Dvs at man bare betaler en egenandel selv (maksimumsbeløp pr 3 måneders forbruk og pr år), mens trygdekontoret dekker resten. Utstyret fås hos oss.